ABAT opleiding

Applied Behavior Analysis Technician,

ABAT ®

 

Ben je enthousiast om aan de slag te gaan als ABA trainer en wil jij meer kunnen betekenen voor kinderen met autisme? Dan is onze opleiding iets voor jou!

 

Onze opleiding bevat de verplichte onderwerpen vanuit de QABA. Namelijk 40 uur theorie, gesuperviseerde werkervaring en afname van het competentie assessment. Daarnaast bevat de opleiding extra onderwerpen die wij als team belangrijk vinden voor ABA trainers. Na de opleiding ben je klaar om het examen te gaan doen wat nodig is voor jouw registratie. Het belangrijkste verschil met onze eerdere RBT opleiding is dat de ABAT registratie meer toegespitst is op kinderen met autisme en er dus ook meer autisme gerelateerde theorie aangeboden zal worden.

 

Wij kijken er naar uit om samen met jou aan je ontwikkeling als ABA professional te werken!

 

Vragen? In het menu aan de linker kant vind je meer informatie over de opleiding en kun je ook ons informatiepakket downloaden. De prijs voor de ABAT opleiding in 2024 bedraagt €2577,-

Heb je nog vragen of wil je een persoonlijk gesprek over de opleiding? Je kunt bellen met Annemieke (+31 624790320) of mailen naar abat@abacentrum.nl)

Waarom ABA centrum?

Wij hebben ruim 15 jaar ervaring in het opleiden van ABA technicians. Ook zijn we de grootste opleider tot gecertificeerde ABA technicians in Nederland. Dit is onze passie en onze expertise en doen dit vol overgave!

Onze expertise

Het team van docenten van de opleiding heeft door de jaren heen veel kennis en expertise opgebouwd op verschillende gebieden. Het is een gevarieerd en enthousiast team dat jou graag verder helpt! Dat biedt jou de kans om binnen korte tijd veel kennis en ervaring op te doen. Het team heeft expertise op het gebied van het :

 • Trainen met jonge kinderen (0 -4 jaar)
 • Trainen met kinderen van 4-12 jaar
 • Begeleiden van jongeren van 12-18 jaar
 • Begeleiden van thuisprogramma’s
 • Begeleiden van Engelstalige/ internationale programma’s
 • Begeleiden van programma’s op instellingen en scholen
 • Omgaan met probleemgedrag
 • Ondersteunen en begeleiden van de ouders
 • Opleiden en coachen van ABA technicians, en studenten die QABA certificering nastreven

Onze werkwijze

We geloven in het aanleren van vaardigheden en het verbeteren van gedrag en gebruiken daarom de wetenschappelijk bewezen ABA principes. We geloven ook in werken vanuit je hart. Betrokkenheid en expertise gaan samen. Zo werken wij in de begeleiding van gezinnen, maar ook in het opleiden van professionals.

Hoe gaan we te werk

Je leert de theorie online, op een leuke en interessante manier. We ondersteunen bij het vinden van een werkplek waar je ervaring op kunt doen of bieden je begeleiding op jouw huidige werkplek.
De opleiding geeft jou de kwaliteit waar opdrachtgevers op zitten te wachten. We verhogen hiermee het kwaliteitsniveau van ABA technicians in Nederland om zo betere resultaten te bereiken voor kinderen met autisme! Wij willen jou uitnodigen om hier deelgenoot van te worden!

"Coaching on the job: dé manier om een professionele ABA trainer te worden!"

De opleiding combineert persoonlijke aandacht met bruikbare theorie. We bieden individuele leerroutes met coaching on the job. Dat is dé manier om een kundige ABA technician te worden! De pijlers van onze opleiding zijn:

 • KENNIS: Theorie – online, met ruime ondersteuning
 • INZICHT: Intervisie – analyse van eigen video, in kleine groepjes
 • Coaching on the job - theorie leren toepassen op de praktijk
 • INSPIRATIE: Lerend netwerk – intervisie en supervisie, online en persoonlijk

Kennis, inzicht en inspiratie zijn onmisbaar voor kwaliteit

Opleiders

Annemieke2

Annemieke Zeijlemaker, MSc

Board Certified Behavior Analyst
Orthopedagoog

Ligia

Ligia Oda, MSc

Psycholoog
Master Behavior Analysis afgerond

Tessa

Tessa de Groot, MSc

Board Certified Behavior Analyst
Orthopedagoog

Marleen

Marleen Tooren

Coach, ABA trainer

femke 2021 2

Femke Zwarts, MSc

Board Certified Behavior Analyst (BCBA) en Orthopedagoog

Is de opleiding iets voor mij?

Wij zijn van mening dat deze opleiding je een andere visie biedt op het begeleiden van kinderen met autisme en hun ouders. Het vak van ABA technician is inspirerend en uitdagend en vraagt hbo denkniveau.

Ben je net klaar met je studie of net gestart als ABA technician, dan brengt deze opleiding je de basis waar je de rest van je carrière op kunt bouwen.

Ben je fysiotherapeut, logopediste of een andere zorgverlener die veel één – op – één contacten met kinderen met autisme heeft, dan kan deze opleiding je veel brengen. Je leert hoe je deze kinderen kan motiveren en hoe je hun ontwikkeling op een effectieve manier kan stimuleren.

We zetten de nieuwste middelen in om het leren van de theorie makkelijk en leuk te maken! Je neemt de theorie tot je volgens de ABA principes van het leren. Zo merk je gelijk hoe prettig dat is.
De theorie wordt online aangeboden in het Engels. Zo leer je de begrippen en vaktermen kennen. De communicatie met collega technicians of BCBA’s zowel in Nederland als Internationaal verloopt makkelijker. Ook kun je literatuur over ABA (is vaak in het engels) makkelijker tot je nemen. Wij bieden:

 • De theorie online, gewoon vanachter je eigen PC.
 • Veel inspirerende instructie video’s.
 • Voice overs en power points, zodat je kunt luisteren en lezen tegelijk.
 • Pre-test en post-test om voor jezelf te checken of je de theorie beheerst.
 • De mogelijkheid om een proef-module te volgen, indien je twijfelt of je het Engels voldoende beheerst.

 

Onze opleiding bevat de verplichte onderwerpen vanuit de QABA. Namelijk 40 uur theorie, gesuperviseerde werkervaring en afname van het competentie assessment. Daarnaast bevat de opleiding extra onderwerpen die wij als team belangrijk vinden voor ABA technicians. Na de opleiding ben je klaar om het examen te gaan doen wat nodig is voor jouw registratie.

Een greep uit de onderwerpen van onze opleiding.

 • Gewenst gedrag aanleren – Prompting and reinforcement
 • Omgaan met ongewenst gedrag – Functies van gedrag
 • Initiatief en sociale interactie stimuleren – Manding en pairing
 • Medewerking verkrijgen – Instructional Control
 • Communicatie – Verbal behavior (mand, request, listener etc)
 • Interventies uitvoeren – Antecedent en Consequence interventions
 • Imitatie aanleren – Verbal and Motor imitation
 • Grafieken maken – Ontwikkeling bijhouden en data verzameling
 • Vaardigheden aanleren in natuurlijk situaties – Naturalistisch teaching techniques
 • Ethiek- Belangrijke aspecten binnen jouw werk
 • Attitude- Jouw attitude als trainer

Een goede ABA technician is in staat de theorie om te zetten in een juiste en effectieve manier van handelen. In de praktijk gebeurt het! Daar maak je het verschil voor het kind met autisme. Daar help je het kind zijn hoogste ontwikkelingspotentieel te bereiken. Onze ervaring is dat het leren toepassen van de ABA principes als beginnende trainer veel begeleiding vraagt van een ervaren ABA technician of BCBA. Dat is dan ook een essentieel onderdeel van onze opleiding:

 • Je hebt allereerst ervaring nodig, daar bieden we mogelijkheden voor.
 • We bieden intervisie waar je in kleine groepjes je eigen video gaat analyseren.
 • We bieden coaching on the job bij jouw huidige werkplek of je nieuwe werkervaringsplek
 • We bieden doorlopende intervisie en supervisie, ook na het afronden van je opleiding.
 • We bieden hulp bij vragen

Door de bijeenkomsten blijf je bij elkaar betrokken, ook als je op verschillende werkplekken werkt. Het biedt een mogelijkheid om met elkaar mee te denken, vragen te stellen en te leren van elkaar.

We vinden het belangrijk een plek te hebben waar ABA technicians elkaar kunnen vinden en elkaar kunnen inspireren!

Informatiepakket

Vraag hieronder het nieuwe informatiepakket voor de ABAT opleiding april 2024.

Je leest er meer informatie over de inhoud van de opleiding, de opleidingsmiddelen, de registratie bij de QABA en de hoogte van het opleidingsgeld.

Veel gestelde vragen

7 maanden

Ongeveer 73 uur verspreid over 7 maanden. Daarnaast ongeveer 80 uur aan praktijkuren waarbij je 1 a 2 keer per week met de kinderen oefent. Meer informatie hierover is te vinden in de Studiegids.

€2577,-

Ja, de opleiding kan betaald worden in 2 termijnen, waarvan de eerste termijn 60% en de 2e termijn 40% van het totale cursusbedrag bedraagt. De eerste termijn moet voldaan zijn ten minste 4 weken voor de start van de opleiding. De 2e termijn moet voldaan zijn 6 weken na de start van de opleiding.

Werk je op een plek waar ABA al geïntegreerd is, zijn er ervaren ABA collega’s en wordt er gewerkt vanuit ABA doelen dan is jouw werkplek waarschijnlijk geschikt. Is dat nog niet het geval, overweeg dan 2x extra coaching in te kopen of ontvang een Werkervaringsplek via ons.

Ja dat kan zeker. Om jouw certificering te behalen is het belangrijk dat je naast het werken met jouw eigen kind ook met een ander kind werkt. Dit kan het ABA centrum verzorgen d.m.v. een Werkervaringsplek.

Ja voor HBO pedagogen zijn er 72,75 bijscholingspunten te behalen in de categorie Formeel leren- blended learning.

QABA-APPROVED COURSEWORK PROVIDER LOGO
CRKBO_Instelling
QABA BADGE 4.16 (SMALL)@4x (2)
SKJ_logo-e1525093474269-300x170